Cor, Danses i Colla
Grup de danses de la Majordomia de Sant Antón “La Faltriquera”
A Elda, l'existència de Grups de Danses es remunta molts anys arrere. Amb la celebració de la Festivitat de Sant Antón, també era tradició que al costat de la imatge del Sant anacoreta es realitzaren les “Danses d'Elda” o “Danses de Sant Antón”. No obstant això, a mitjan segle XX es perd qualsevol tipus d'expressió del folklore local en el que a danses populars es refereix.
En 1991, naix l'escola de balls regionals per iniciativa de l'AA.VV “Estació 4 zones”. En 1996, l'exhaustiu treball de la Majordomia juntament amb aquest grup de danses, va aconseguir recuperar els balls típics d'Elda, per al que es va requerir l'ajuda de persones que els havien realitzats (Sr. Miguel Sierras, Donya Salut Páez i Donya Amalia Vera), els qui afirmaven que feia cinquanta anys que s'havien abandonat. Aquestes persones van col·laborar en el procés de recopilar els diferents passos fins a completar la coreografia, així com les melodies de la dolçaina i la vestimenta masculina i femenina. En el seu temps els balls de Sant Antón estaven a càrrec d'una entitat denominada “Cors i Danses”.
En 1998, el grup ix als carrers d'Elda al costat de la Majordomia de Sant Antón en la celebració de la Mitja Festa de Moros i Cristians recuperant així les danses d'Elda. A partir de 1999 queda consolidat el grup amb el nom de “La faltriquera” sota la tutela de la Majordomia de Sant Antón.
Des del seu inici han sigut moltes i diverses les seues actuacions (Festes Majors, Pregó de Moros i Cristians, presentacions en falles, visites al geriàtric “El Catí”, actuacions en altres municipis com Torrent, Festival Folklòric de Saix, etc.), però el seu paper determinant l'exerceixen en els actes de la Mitja Festa de Moros i Cristians d'Elda, celebrada en honor a Sant Antón, així com en el dia de la festivitat del nostre sant, el 17 de gener.
L'any 2008 el grup de danses va realitzar l'enregistrament d'un dvd didàctic en el qual s'incloïa l'explicació pas a pas de la dansa de Sant Antón al costat d'una selecció de les diferents danses del repertori del grup fins a aqueix moment, gravades per la colla de la Majordomia. L'edició d'aquest dvd va ser a càrrec de la Majordomia de Sant Antón i de la Junta Central de Comparses de Moros i Cristians d'Elda.
A més de la difusió de les danses, un altre dels objectius del grup és el de posar en valor i donar a conèixer la indumentària tradicional de la zona, per a això en la majoria de les seues actuacions les ballarines llueixen el tradicional vestit de gala femení compost per refajo o falda llarga de llana plisada amb ratlles multicolors i davantal, a més de brusa negra de mànega llarga i mantó de Manila, com a elements més destacables. Per a afavorir aquest objectiu l'any 2009, la Majordomia de Sant Antón, amb la col·laboració de l'associació “Amics de Sant Antón”, va donar un vestit femení i un altre masculí al Museu Etnològic d'Elda on estan exposats de manera permanent.
En l'actualitat són unes trenta persones les que componen “La faltriquera”, les actuacions de la qual sempre estan acompanyades per la colla de la Majordomia.
A més dels assajos mensuals que realitza el grup, les danses estan sent difoses gràcies a la inestimable col·laboració de la professora del C.P. Antonio Machado, Gloria, que de manera desinteressada realitza com a activitat extraescolar assajos de les danses entre els alumn@s d'aqueix col·legi. Podríem dir que en aquest moment és la pedrera del grup de danses, perquè aquests alumnes passen a formar part del grup de la Majordomia una vegada estan preparats per a ballar en públic.
Dirigides per Mari Reme Molina, continuen aprofundint en les tradicions eldenses i el folklore de la comunitat incorporant al seu repertori noves danses de localitats pròximes com Saix, Salines, el Pinós, o Beneixama.
“Colla de la Majordomía”
Al novembre de 2003, la Majordomia de Sant Antón decideix crear una escola de danses i un grup de dolçaines i tambors. Per a dur a terme aquest propòsit, al setembre de 2004, el president de la Majordomia d'aquell any, José Garrigós, convoca una reunió en la seu de la Junta Central de Moros i Cristians on participen els responsables dels diferents grups musicals de les comparses. Va ser en aquesta reunió on es va exposar la idea de la creació d'una “colla” musical, per a acompanyar els diferents actes que amb motiu principalment de la mitja festa que celebrava la Majordomia.
La proposta d'aquesta creació és acollida en la reunió, amb molta il·lusió pels assistents a aquesta, i és nomenada directora Micaela Rubio, que accepta el càrrec provisionalment a causa dels seus molts quefers ena el món de les festes.
La posada en marxa d'aqueix grup musical es produeix a partir de novembre de 2004, previ acord dels responsables dels diferents grups musicals i “collas” de les diferents comparses i la Majordomia. A la fi del mes d'octubre, la Majordomia adquireix la corresponent indumentària per a aquesta “colla”, bruses, mocadors, etc., i el primer assaig sota la direcció de Micaela Rubio es realitza en la seu de la Comparsa de Zíngars, concretament el dia 26 del mes de novembre de 2004, juntament amb el grup de danses.
Des de l'any 2005 dirigeix la “Colla de la Majordomia”, Vicente Ferrándiz Esteve amb la participació aproximada de 30 músics de les diferents collas de les comparses de la Festes de Moros i Cristians.
“Coro de la Majordomía”
El cor de la Majordomia de Sant Antón va nàixer en el Nadal de l'any 2006. La nova Majordomia formada uns mesos arrere es trobava preparant la Mitja Festa de Moros i Cristians, i veient els qui podrien ser els encarregats de posar la música i els cants en la celebració de la Missa a celebrar en aqueixes dates, va pensar a crear un grup propi, fins i tot sabent el poc temps del qual disposaven per a crear el grup i realitzar els assajos. Una vesprada, unes quantes persones de la Majordomia es van reunir amb Micaela Rubio (directora de la Fanfàrria zíngara) i la van convèncer per a ficar-se en aquest bonic projecte. A poc a poc es van anar unint al grup persones (pròximes moltes d'elles a les Festes de Moros i Cristians) que van anar portant a altres a les quals els abellia cantar. Micaela, es va encarregar també de cercar a les persones que pogueren posar la música, i així, quasi sense adonar-nos, es va formar el Cor de la Majordomia de Sant Antón, realitzant la seua primera aparició en la Missa de la Mitja Festa de Moros i Cristians d'Elda en la Parròquia de Santa Ana a la fi de gener de 2007.
A partir d'ací, a poc a poc el cor va anar creixent i consolidant-se, estant centrat quasi exclusivament en la preparació dels cants per a les missa de la Festivitat de Sant Antón i la Mitja Festa de Moros i Cristians.
En l'actualitat, el cor està format per unes cinquanta persones (comptant també els instruments), que sota la direcció i l'enorme treball de Micaela Rubio i el suport de la Majordomia de Sant Antón, ha aconseguit ser un espai de convivència entre amics que preparen, cada any, la música que envolta al nostre estimat Sant Antón.
Al llarg d'aquests últims anys, el Cor de la Majordomia de Sant Antón també ha realitzat diverses cooperacions musicals en diferents actes. Els assajos són, sobretot, en els mesos de setembre a gener, duent-se a terme en la Junta Central de Comparses i en el Z, Seu de la Comparsa de Zíngaros.