L’any 1944, enmig de l’eufòria general per les festes i arran de la iniciativa de la Majordomia de Sant Antón, de recuperar les desfilades de Moros i Cristians, un grup d’amics que es reunien en el Casino Eldense, van acordar crear una comparsa com estaven fent altres coneguts. No eren molts, a penes una vintena, els que van sembrar la llavor que avui és la Comparsa de Moros Marroquins. José Vera Millán, José María Juan Arenas, Manuel Ochoa Gil, Mario Juan, Isidro Aguado Poveda, Manuel Tamayo González, Silvino Martínez García, Emilio Rico Albert, Francisco Ferrer, Pedro Herrero Barceló, Pedro Díaz Burruezo, Enrique Gómez Pérez, José Vidal Alonso, Joaquín Vera Maestre, Eduardo Gras Pascual, Emilio Cabedo Borrás, Julián Llorens Vila, Ángel Sánchez Guarinos i Eloy Villar González van ser els primers a eixir al carrer amb l’abillament característic d’aquesta comparsa.
El mèrit d’aquests joves va ser saber transmetre a familiars i amics el seu propi entusiasme de manera que, amb el córrer dels anys, veiem com a cognoms se succeeixen en capitans, bandereres i comparsistas.
Aquest va ser l’origen d’una comparsa que en l’actualitat compta amb al voltant de 800 festers, però no tot va ser un camí de roses. L’any 1966 la Comparsa va travessar una greu crisi que quasi la va portar a la seua desaparició. No havien festers, ni Banderera ni Capità, però va sorgir la figura de D Eduardo Gras Pascual, qui amb la seua néta Begoña i gràcies a la generositat de la Comparsa de Moros Realistes, va fer possible que encara que no es va participar com a Comparsa en les desfilades, la Comparsa estiguera representada, perquè van desfilar amb la bandera en un lloc d’honor dins de la Comparsa de Moros Realistes. Gràcies a l’empenyiment d’Eduardo Gras i la seua filla Emi, al costat de tots els seus amics, es va donar un gran impuls a la Comparsa, que va començar a créixer fins a arribar al que és en l’actualitat.
L’any 1951, el fester Joaquín Maestre, conegut com “El Toto”, ajudat per J. Carbonell, director de la banda de música del Regiment d’Alcoi, va compondre la peça “Pedro Díaz”, un pasdoble en honor a un dels seus fundadors. El mateix any de la seua composició, el pasdoble va ser estrenat per la banda de música d’Asp i que actualment continua participant en les desfilades. Al capdavant marxava el Capità Pedro Díaz juntament amb la seua filla Angelita com a Banderera. Aquesta peça s’ha convertit en l’himne de la Comparsa de Moros Marroquíes.
Des de la seua fundació, la nostra Comparsa sempre va comptar per al seu desenvolupament i convivència en els dies de festa, amb diversos cuartelillos, situats en locals cedits sempre per membres de la directiva o amics d’aquests, fins que havent gaudit ja diversos anys en lloguer d’un local en la CL la Puríssima, es va prendre la decisió d’escometre la compra i construcció d’un local propi. El dia 1 de juny de 1988 es va inaugurar la primera seu social, en la Placeta de Sant Agustí núm. 16. A causa de l’important creixement de socis que es va anar experimentant en anys posteriors, es va decidir comprar dues cases en els números 17 i 19 del Carrer Gonzalo Sempere, molt més gran i adequada per a albergar a tots els comparsistas. Acabada la seua construcció, la inauguració dels locals de la nova seu es va realitzar el dia 17 d’Octubre de 1998, anomenada “LA KÁBILA”.
El 30 d’Octubre de 1998, es crea el grup de dolçaines i percussió Abdalá, coneguda com “Colla Abdalá”, composta per membres de la comparsa enamorats de la música festera i participant per primera vegada en les desfilades de l’any 1999 amb la nostra Comparsa. Actualment la Colla Abdalá col·labora activament en diferents actes que organitza la Comparsa.
L’any 2.004, es va gestar la creació d’un bloc de desfilada amb vestit oficial, anomenat “Mesnada Marroquí”, que poguera acollir a aquells socis que llavors no participaven amb cap esquadra i el dia 4 de Juny de 2.005 , nostra Mesnada Marroquina, va participar per primera vegada, al costat de la resta de la Comparsa en l’Entrada Cristiana.
Avui dia la Mesnada Marroquina està formada per unes quaranta persones, i participa pràcticament en tots els actes de la nostra Comparsa.
En 2009 l’actual Junta de Govern va organitzar la primera Gal·la Marroquina per a donar la importància que té el relleu de càrrecs i les distincions que cada any lliura la comparsa. També va participar la Comparsa per primera vegada en l’Entradica Mora que es va celebrar el dia 22 de maig.