La Comparsa de Cristians, una de les cinc pioneres de la represa de la Festa a la nostra ciutat, va ser fundada al principi per persones com Julián Maestre, Juan Olcina, Pablo Maestre, Rosalino Tordera, Rafael Tortosa, Vicente Busquier i Romualdo Guallart, als quals es van anar afegint alguns més després.
Es va fundar l’any 1944, segons resa el revers de la seua bandera, probablement després de l’eufòria deslligada per aquella primera eixida del mes de gener d’aqueix mateix any.
Aquesta primera bandera de color blau va ser beneïda el 17 de setembre al costat de les banderes de les altres quatre comparses pioneres de la Festa. Al principi, sembla ser que els Cristians era la comparsa més nombrosa de la Festa, però amb el temps es va convertir en una comparsa xicoteta però els components de la qual estaven molt units i manifestaven un gran entusiasme per la Festa, segons ens compta un dels seus fundadors, Vicente Busquier Verdú.
El vestit d’aquesta comparsa és el que major evolució ha tingut al llarg de la història de la Festa. Del primer vestit que ostentava la comparsa en 1945 -de clara influència villenera- al qual actualment vesteixen els seus components ha existit ni més ni menys que sis variants totalment diferents. El primer vaig portar -anomenat popularment de “legionari”- és un vestit “a l’antiga espanyola” (amb aires del segle XVII) amb casaca i pantalons bombacho de drap blau, faixí roig, gorgera de lli blanca, chambergo amb ploma, capa roja i, com a arma, una alabarda.
Aquest vestit va durar fins a l’any 1947. A l’any següent es va canviar la indumentària adoptant un vestit molt semblant, conegut pels festers com el de “botons”, que va ser utilitzat pels seus components fins a 1954. Aquest vestit té igualment característica dels vestits “a l’antiga espanyola”, és a dir, amb casaca de mangues acoltellades i pantalons bombacho de color blau celeste, chambergo, faixí a joc, coll d’encaix, capa roja, botes i espasí o floret com a arma característica.
De 1955 a 1982 s’adopta el de “flamenc” amb jaqueta a manera de gipó i gregüescos de color granat i or amb bullones acoltellats, chambergo, encaix en el coll, calces, botes i espasí. De 1983 a 1998 el vestit canvia de manera total, encara que seguint les mateixes característiques dels anteriors: el vestit es compon de pantalons i jaqueta blava maragda, camisa de ras blanca, chamergo, botes i espasí. En 1999 la comparsa es va decidir, per fi, pel vestit de tall medieval, propi d’un guerrer de la Reconquesta seguint un disseny de l’eldense “Francis” fet per a l’ocasió. El vestit es compon de túnica de brocat blau, peto de vellut blanc i roig escacat i brodat amb el castell i el lleó medievals i l’escut de la comparsa, corretjams, muscleres de metall, capa blanca amb creu llatina, casc i braçalets.
La Comparsa posseeix en aquests moments un espaiós local social situat en l’Avinguda de Chapí 13, i que va ser inaugurat i beneït el 14 de maig de 2005.
Agraïm la col·laboració de don José Blanes Peinado per aquesta informació recopilada sobre la història de la nostra Comparsa en el seu llibre “LA FESTA DE MOROS I CRISTIANS D’ELDA”.